De Zwitserse groep Alpha Terminals investeert 250 miljoen in de bouw van een nieuwe terminal voor vloeibare bulk bouwen in het havengebied van Vlissingen. Het gaat deze terminal zelf uitbaten.


De tankterminal met een oppervlakte van 8 hectare en een opslagcapaciteit van 500.000 m³, verdeeld over zal 34 tanks. Daarin kunnen diverse soorten vloeibare bulk worden opgeslagen, van chemicaliën en oliën tot olieproducten en energiedragers van de toekomstige generatie, zoals ammoniak.

De terminal aan de monding van de Sloehaven moet volgens havenbedrijf North Sea Port goed zijn voor een extra aanvoer van 5 tot 7 miljoen ton vloeibare bulk per jaar. Naast de terminal komt er ook een steiger voor het lossen en laden van diverse zeeschepen en binnenvaartschepen tegelijk.

Dit jaar vraagt Alpha Terminals de nodige vergunningen aan. Het verwacht tegen 2019 de bouwwerken te kunnen starten. Die zullen vermoedelijk twee jaar duren. In 2020 zou de terminal operationeel kunnen zijn en een zestigtal directe banen opleveren.

Voor Alpha Terminals is dit het eerste investeringsproject in North Sea Port. De gecombineerde haven van Vlissingen, Terneuzen en Gent onderstreept dat ze met deze toename van de overslag haar positie in de vloeibare bulk versterkt. Momenteel neemt vloeibare bulk er een derde van de overslag via zeevaart in.