Er is in 2017 door het HARCteam minder cocaïne onderschept in de Rotterdamse haven dan in 2016. Dat blijkt uit de cijfers van het Rotterdamse HARCteam.


Het Hit And Run Cargo-team (HARC) is een samenwerkingsverband van Douane, Fiod en Zeehavenpolitie. Er zijn wel iets meer partijen onderschept dan in het jaar 2016. In totaal werd 5264 kilo cocaïne, 514 kilo heroïne, zo’n 2700 kilo marihuana en ongeveer 500 kilo synthetische drugs onderschept. Er werden door het HARCteam rond de dertig verdachten aangehouden.

Het HARCteam kwam 82 keer in actie. In 2016 was dat 67 keer. Het HARCteam komt meestal in actie bij inkomende smokkelpartijen, maar ook bij uitgaande lading. De partijen onderschepte cocaïne waren het afgelopen jaar kleiner dan in 2016. Toen werd een record hoeveelheid cocaïne onderschept (13.312 kilo). Daarbij zaten enkele zeer grote partijen van meer dan 1000 kilo. Dit jaar waren de grootste partijen die werden gevonden rond de 400 kilo (en één van zo’n 700 kilo). In gewicht was de grootste vangst van 2017 de onderschepping van een partij marihuana van ruim 2500 kilo.

De drugs worden veelal tussen de lading verstopt, maar zitten ook vaak in de wanden of tussen platen in een container. Ook worden nog steeds kleinere partijen ontdekt die door bemanningsleden van zeeschepen worden aangevoerd. Het afgelopen jaar bijvoorbeeld in schoenzolen. In 2017 zijn ook een aantal partijen ontdekt in groupage containers.