Volgens een woordvoerder betreft het een standaardprocedure. Door de harde wind wordt lossen te gevaarlijk. ‘Een groot containerschip heeft een windoppervlak van vier rechtopstaande voetbalvelden’, zegt een woordvoerder van de haven.

Daarnaast maakt de hoogte van de kranen deze extra vatbaar voor de wind. De grootste containerterminals staan op de Tweede Maasvlakte. Daar waait het veelal al harder. In het nabij gelegen Hoek van Holland werd windkracht 11 gemeten.

Door de verstoring zijn de truckparkings ook volledig vol. Rijkswaterstaat heeft verkeersregelaars ingezet en roept vrachtwagenchauffers op niet meer naar Maasvlakte te komen.

Vrachtschip ‘Pretty Ivy’ is donderdagmorgen deels losgeslagen van Buitenkade 3 in IJmuiden. Het schip verkeert sindsdien in de problemen. Drie sleepboten helpen het schip. In de Hoogovenhaven in IJmuiden probeert sleepboot ‘Triton’ het schip weer vast te maken. Een andere sleepboot ligt klaar om te duwen.

In de Antwerpse haven sloeg vanochtend een schip op drift. In het Deurganckdok lag ‘MSC Vaishnavi R.’ dwars in devaargeul. Vijf sleepboten waren nodig om het schip’ weer op zijn plaats te manoeuvreren.

In de haven van Gent is het scheepvaartverkeer stilgelegd, wat gevolgen heeft voor ongeveer tien schepen. De Zelzate-brug over het Kanaal tussen Gent en Terneuzen blijft voorlopig dicht. Auto’s kunnen er gewoon overheen.