De haven van Oostende heeft een goed jaar achter de rug. De service aan de offshore windparken profileert zich steeds scherper als kernactiviteit, terwijl de traditionele activiteiten standhouden.


In tegenstelling tot 2016 werd er tijdens het afgelopen jaar geen offshore windpark gebouwd vanuit Oostende. Toch nam het offshore verkeer met meer dan 20% toe. Dit dankt het havenbedrijf puur aan het onderhoud van de bestaande windcentrales. In 2017 ontving de haven 64 verschillende vaartuigen om personen over te brengen. Samen waren die goed voor 3.234 invaarten, 22% meer dan de 2.652 in 2016. 24 verschillende service- en installatieschepen telden samen 57 invaarten.

Oostende verwacht zich in 2018 aan een nog grotere toename van het offshore transport, want de bouw van de windparken Rentel en Norther is intussen gestart. Siemens gebruikt in 2018 de volledige Rebo-terminal voor het monteren van de windturbines voor Rentel. Het projectteam van Norther opereert eveneens vanuit Oostende.

De bulkvracht bleef stabiel, het volume van 1,38 miljoen ton in 2017 ligt amper 0,6% lager dan dit van 2016. Er waren in totaal 7.393 invaarten van commerciële en publieke schepen (visserij, pleziervaart en scheepvaartpolitie niet inbegrepen), tegenover 6.069 in 2016.