Het Britse kabinet heeft te weinig oog voor de invloed van de Brexit op havens. Volgens belangenvereniging British Ports Association (BPA) worden de gevolgen onderschat door 10 Downing Street.


Het luiden van de alarmklok is een reactie op een onlangs verschenen rapport van de Britse overheid: Maritime and Ports Sector Report. Daarin worden de gevolgen van de Brexit schromelijk onderschat, denkt de BPA.

Volgens de Britse havens kan het verlaten van de Douane-Unie en de open Europese markt grote gevolgen hebben. De vereniging vreest dat extra controles noodzakelijk zijn, waardoor opstoppingen en vertragingen ontstaan, vooral voor roro- en ferryhavens. Daardoor kunnen de kosten voor fabrikanten, handelaren en klanten toenemen. De BPA zou graag zien dat daar meer rekening mee wordt gehouden tijdens de tweede fase van de Brexit-onderhandelingen.