Terminal operator Hutchison Ports uit Hongkong heeft een belang van 50% genomen in TMA Logistics, eigenaar van onder meer MEO en Thor Shipping.


MEO exploiteert onder meer een stuwadoorsbedrijf in Velsen aan het Noordzeekanaal, dat veel staalproducten en projectlading behandelt. Thor is een logistiek dienstverlener en houdt zich onder meer bezig met het vervoer van breakbulklading en containers. Het beschikt onder meer over een eigen staallijn.

TMA is daarnaast actief op de Amsterdam Container Terminal (ACT), de voormalige Ceres Terminal, die in handen is van Hutchison. Directeur Gerben Matroos zegt in persbericht dat TMA samen met Hutchison ‘zakelijke kansen kan ontwikkelen op gebieden als shortsea-containervervoer, ro/ro, voertuigafhandeling en projectlading’.

ACT beschikt over drie ligplaatsen met een totale lengte van ruim duizend meter en een waterdiepte van vijftien meter. De bedrijven verwachten dat de marktpositie van de voormalige containerterminal verder verbetert met de opening van de nieuwe grote zeesluis bij IJmuiden, die eind 2019 is gepland.

Hutchison Port exploiteert stuwadoorsterminals in 51 havens en 28 landen. In Nederland is de Hongkongse groep onder meer eigenaar van ECT, de grootste containerstuwadoor van het land.