Bestuurder Niek Stam van FNV Havens wil dat er een belasting wordt ingevoerd voor het inzetten van robots.


Dat zegt hij in de marge van een uitvoerige bijdrage van Sanne van Minderhoud en Roel Berghuis (beiden FNV) over de ‘robotisering van de arbeidsmarkt’ in het kwartaalblad Zeggenschap. Daarin signaleert het duo dat er nauwelijks aandacht wordt besteed aan de gevolgen van robotisering voor huidige en toekomstige werknemers. Ook binnen de bond wordt die discussie nog nauwelijks gevoerd.

Stam probeert het thema al een paar jaar op de agenda te krijgen in het overleg met onder meer werkgevers en de havenbeheerder. De containersector in de Rotterdamse haven is met drie verregaand geautomatiseerde terminals (RWG, AMPT MV2 en Euromax) de meest ‘gerobotiseerde’ ter wereld. Ook bij tankterminals wordt het arbeidsproces steeds verder geautomatiseerd.

Stam stelt dat de belastinginkomsten, en daarmee de welvaart in Nederland, onder druk komt te staan als menselijke arbeid wordt vervangen door robot. ‘Robots betalen geen belasting. Als een bedrijf voor een robot dezelfde afdracht moet doen als voor een werknemer, lijkt het probleem van slinkende belastinginkomsten te worden opgelost’, aldus de vakbondsbestuurder.