Het afdelingsbestuur van FNV Havens bij het containeroverslagbedrijf ECT wil niet verder met vakbondsbestuurder Niek Stam.


Dat laat het zogenoemde vakbondsafdelingsbestuur (VAB) weten in een brief op poten aan de leden. Daarin wordt Stam opgeroepen vrijwillig op te stappen als begeleidend bestuurder. Als hij daar geen gehoor aan geeft, zal het ‘zich beraden op verdere stappen’.

Het VAB en Stam kwamen hard met elkaar in aanvaring tijdens de onderhandelingen over de recentelijk afgesloten cao. Daarin beschuldigde Stam de leden ervan dat ze het achter zijn rug om op een akkoordje met de directie hadden gegooid. De andere leden vonden dat Stam onhaalbare eisen stelde en er kennelijk op uit was het overleg te laten mislukken.

Nadat de delegatie naar zijn zeggen in zijn afwezigheid een akkoord sloot, verspreidde Stam een lange brief waarin hij zei zich ‘misbruikt’ te voelen. Hij riep daarin verder op om verkiezingen uit te schrijven voor een nieuw afdelingsbestuur. Die zegt nu dat ‘de maat vol is’ en dat het ‘onmogelijk is om verder met deze persoon samen te werken’.