Miriam Maes volgt Rutger van Slobbe op als voorzitter van de Raad van Commissarissen van Havenbedrijf Rotterdam. De derde termijn van Van Slobbe eindigt per 1 januari 2018.


Maes had al sinds 1 januari 2016 zitting in de Raad van Commissarissen. Rutger van Slobbe had sinds 2006 zitting in de Raad en was er sinds mei 2011 voorzitter van. ‘Ik neem na de maximale drie termijnen als commissaris en voorzitter afscheid en kijk terug op een periode waarin het Havenbedrijf zich sterk en flexibel heeft getoond, met name in het licht van de grote veranderingen die zich aandienden en blijven aandienen.’

Tijdens de Dag van de Haven donderdag in het Nieuwe Luxor in Rotterdam werd hij onderscheiden met het Groot Anker van Havenbedrijf Rotterdam. De hoogste onderscheiding van het Havenbedrijf werd pas vijf keer eerder uitgereikt. Van Slobbe ontving de onderscheiding uit handen van Allard Castelein, CEO Havenbedrijf Rotterdam, als blijk van dank voor zijn grote bijdrage die hij in diverse functie in zijn lange carrière heeft geleverd aan de ontwikkeling van de Rotterdamse haven.

Miriam Maes voelt zich zeer vereerd dat ze de komende jaren leiding mag geven aan de Raad. ‘De haven bevindt zich in een zeer interessante periode in haar bestaan die de komende tijd veel veranderingen zal brengen voor het haven-industrieelcomplex. Ik hoop daar vanuit deze rol mijn bijdrage aan te kunnen leveren.’

Maes (1956) heeft een brede, internationale ervaring in operationele management functies bij Unilever, ICI, Texas Utilities en EDF. Na de eerste twintig jaar van haar loopbaan vooral in de voedingsmiddelenindustrie gewerkt te hebben, ligt de afgelopen vijftien jaar het accent van haar werkzaamheden met name op de energiesector en klimaatverandering. Zij is eveneens oprichter en Co-Chairman van het Energy Transition Forum 2.0.

Met de benoeming van Maes ontstaat er een vacature in de Raad van Commissarissen die binnen afzienbare termijn zal worden ingevuld.