Zenith Energy heeft besloten toch geen terreinconcessie aan te vragen in de haven van Antwerpen.


Een jaar geleden had de Amerikaanse specialist in opslag van vloeibare bulk nochtans aangekondigd dat hij er tot 250 miljoen wilde investeren in de tankopslag van vloeistoffen langs de zuidkant van het Delwaidedok. In een eerste fase zou het gaan om een capaciteit van 500.000 m³, goed voor vijftig arbeidsplaatsen.

Door de verhuizing van MSC naar de linkeroever van de Schelde kwam langs het Delwaidedok 173 hectare concessiegrond vrij. Om die vrijgekomen plaats in te nemen hadden vijftien kandidaten zich aangemeld bij het havenbestuur. In de selectieprocedure moest Zenith het afleggen tegen het Belgische Sea-Invert. Het havenbedrijf zag Zenith niet graag vertrekken en zocht voor dit bedrijf een andere oplossing. Uiteindelijk bood het een zone van 30 hectare aan, met een eigen kade van 1.205 meter.

Zenith is al aanwezig in de haven van Amsterdam, maar zocht vorig jaar een tweede locatie in Europa. Om de vestiging in Antwerpen te vergemakkelijken had het al een dochterbedrijf naar Belgisch recht opgericht. Waarom het nu afhaakt is niet duidelijk. De Gazet van Antwerpen zocht tevergeefs contact met de Belgische verantwoordelijken en nam contact op met de Europese verantwoordelijke in Amsterdam, maar kreeg alleen het antwoord ‘om een aantal redenen’.

Gent kleurt wit
In de haven van Gent investeert een ander Amerikaans bedrijf wel. Kronos gaat er zijn productiecapaciteit van titaniumdioxide vergroten en zijn energie-efficiëntie verbeteren. Hiervoor heeft het 36 miljoen euro beschikbaar. Titaniumdioxide is de traditionele kleurstof voor witte verf en andere witte producten. Kronos is de enige producent ervan in België.