Vooral door de toename van het containervervoer heeft de haven van Antwerpen veel extra arbeiders nodig. De werkgevers en de vakbonden overleggen om het aantal opleidingen gevoelig te verhogen.


In mei vermoedde de werkgeverskoepel Cepa dat er dit jaar in totaal 340 nieuwe ‘dokwerkers’ zouden worden opgeleid. Nu is dit cijfer al opgedreven tot 450. Cepa wil dit aantal in 2018 verder optrekken tot 500 of 600.

Een probleem is wel dat een deel van de opleidingen wordt gegeven door ervaren beroepsmensen. In een periode van groei, momenteel gecombineerd met zomerdrukte –wegens opgenomen vakantiedagen– zijn de bedrijven terughoudend om deze mensen vrij te stellen van hun gewone taken. Dit speelt vooral bij de chauffeurs van mobiele containerliften. Aan de opleiding tot chauffeur van deze voertuigen nemen 240 mensen deel die al als havenarbeider werken. Daarna moeten ze wel in hun huidige taken worden vervangen.

Verder heeft de haven ook heel wat IT-specialisten nodig. Die vinden echter in hun eigen sector doorgaans aantrekkelijker arbeidsvoorwaarden. Het havenbedrijf zelf heeft bijna vijftig openstaande vacatures, vooral voor de invulling van technische en beleidsfuncties.