Paul Gerard (67) neemt ontslag als gedelegeerd bestuurder van de haven van Oostende. Aanleiding is zijn veroordeling in beroep voor een arbeidsongeval dat vier jaar geleden plaatsvond.


In augustus 2013 kwam de 17-jarige student Kenny Maenhoudt om het leven toen een zeeboei in zijn gezicht ontplofte. In 2015 werden zowel Gerard als zijn technisch directeur en het havenbedrijf hiervoor veroordeeld, wegens nalatigheid en een gebrekkig veiligheidsbeleid. Gerard kreeg toen ook een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden opgelegd. Het Hof van Beroep in Gent heeft die celstraf nu geschrapt, maar de boete voor de havenbestuurders verhoogd tot 3.600 euro. De haven moet 18.000 euro betalen.

Paul Gerard stond twintig jaar aan het hoofd van de haven van Oostende. Daarvoor was hij zaakvoerder van Morubel, een voedingsbedrijf gespecialiseerd in garnalen en andere zeevruchten.

Voorlopig leidt Luc Van Damme, het voormalige hoofd van de afdeling Kust, de haven van Oostende. Gerard blijft verbonden aan de haven, als adviseur voor de offshore-activiteiten, die uitgroeien tot de belangrijkste sector in de haven. Burgemeester en voormalig vicepremier Johan Vande Lanotte (sp.a) had er sterk op aangedrongen dat Gerard op deze manier toch aan boord zou blijven.