De informatiesystemen van de douane moeten eind volgend jaar dubbel zijn uitgevoerd, waarmee ze veel betrouwbaarder worden.


Dat valt op te maken uit een recentelijk gepubliceerd nieuwsbericht over storingen in het huidige systeem. Het programma Hoog Beschikbaarheid Douane Systemen (HBDS) moet ervoor zorgen dat die na volgend jaar tot het verleden behoren.

Het komt erop neer dat de systemen dubbel worden uitgevoerd, redundant in het jargon, zodat bij een storing in het ene systeem het andere systeem het kan overnemen. Het gaat daarbij om de douaneprocessen: Invoer, Uitvoer, Binnenbrengen, Uitgaan, Accijnsgoederenvervoer en Vervoer. Volgens de douane neemt dat enkele jaren in beslag, onder andere omdat ze zijn gekoppeld aan weer andere douanesystemen.

De dienst zegt verder dat de afgelopen periode een aantal verbeteringen op de huidige systemen zijn toegepast, ‘waardoor er de afgelopen weken nauwelijks verstoringen zijn geweest’. Volgens cijfers van de dienst naderde de beschikbaarheid in april de 100%, waar die in maart nog onder de 95% lag.