Vakbond FNV Havens intensiveert de acties in het cao-conflict in de controlesector tegen het bedrijf SGS.


De werknemers in de dagdienst hebben volgens de bond dinsdag om 6.00 uur het werk neergelegd en zijn opgetrokken naar het Nederlandse hoofdkantoor in Spijkenisse. Daar vragen ze de directie om ‘over de brug te komen’, in navolging van de twee andere grote havencontrolebedrijven, Schutter en Peterson. Die sloten vorige week een akkoord met de bond, waarin ze grotendeels aan de eisen van de stakers tegemoet komen.

De bond stelt dat SGS nu alleen staat in het cao-conflict, hoewel er tegen nog twee bedrijven actie wordt gevoerd: HD Cotterell en Henry Bath. In een pamflet heet het dat de werknemers actie voeren ‘voor meer koopkracht en tegen roofbouw’. Met dat laatste doelt de bond op het voornemen van de bedrijven om flexibelere werkroosters in te voeren. Bij Schutter en Peterson is dat plan inmiddels van de baan.

De bond stelt dat de staking wordt voortgezet door de avond- en nachtploegen als het bedrijf niet op de eisen ingaat. De oorspronkelijke eis is een loonsverbetering van 4,5% bovenop de prijscompensatie over de periode 2016-2018, maar de akkoorden bij Schutter en Peterson gaan uit van een loonsverbetering van 2,5%.

SGS noemt zich wereldleider op het gebied van inspectie, controle, analyse en certificering. De groep beschikt wereldwijd over niet minder dan 2.000 kantoren en heeft zo’n 90.000 mensen in dienst. Het hoofdkantoor staat in Zwitserland en de omzet bedraagt zo’n zes miljard Zwitserse frank.

In totaal werken er ongeveer 180 ladingcontroleurs in de Rotterdamse en Amsterdamse haven. Ze controleren of partijen bulklading, zoals kolen en agribulk, aan contractuele leveringseisen met betrekking tot kwaliteit en hoeveelheid voldoen. Het is voor het eerst dat er specifiek in de controlesector wordt gestaakt.