Schutter Group heeft overeenstemming bereikt met FNV Havens over een nieuwe cao voor de ongeveer dertig ladingcontroleurs die bij het bedrijf werken.


Het bedrijf blijft daarmee gevrijwaard van verdere acties. Die worden wel voortgezet bij de andere vier controlebedrijven, Peterson, SGS, Henry Bath en HD Cotterell, zegt bestuurder Asmae Hajjari. ‘Het kan dus wel, een fatsoenlijke cao voor de controleurs. Hieruit blijkt dat de eisen van de werknemers helemaal niet onredelijk zijn, zoals de andere werkgevers ons willen doen geloven. Dus nu de rest van de bedrijven nog.’

Volgens haar is er overeenstemming met Schutter over een driejarige cao met, naast een automatische prijscompensatie, onder meer een loonsverhoging van 1,5% per 1 januari 2016 en 1% per 1 januari 2018. De bond had in totaal 4,5% geëist. De invoering van nieuwe flexibeler werkroosters is van tafel.

Voor de in totaal ongeveer 150 controleurs bij de andere vier bedrijven blijft de eis van 4,5% over de periode 2016-2018 vooralsnog overeind. De vakbond roept de bedrijven op ‘om hun verantwoordelijkheid te nemen’ en de afspraken die met Schutter zijn gemaakt ook met FNV Havens te maken.

Bij de bedrijven is gisteravond voor de tweede keer gestaakt. Dinsdag legden de havencontroleurs tijdens de dagdienst het werk neer en sinds vrijdag wordt er geen overwerk meer gedaan.