Het havendebat, dat Nieuwsblad Transport organiseerde, ging onder meer over nieuwe IJ-verbindingen, en in hoeverre de Passenger Terminal Amsterdam (PTA) last zou hebben van bruggen tussen Noord en het Centrum van Amsterdam.

Ollengren wil de terminal verplaatsen, los van de IJ-oeververbinding. ‘De binnenstad van Amsterdam is te vol, er komen te veel toeristen naar onze oude stad. Grote groepen toeristen komen vanaf de PTA de stad in. Het winkelaanbod verschraalt erdoor naar een aanbod van sleutelhangers en pizzapunten’.

Directeur René Kouwenberg reageerde in de zaal zeer teleurgesteld. ‘Slechts 2% van de toeristen komt met cruiseschepen. Nu lopen de mensen de stad in, straks nemen ze de bus. Hoe duurzaam is dat?’

Kouwenberg ziet een verplichte verplaatsing als symboolpolitiek die de drukte in de binnenstad niet oplost.

Koen Overtoom, directeur ai van het Amsterdamse Havenbedrijf, voelde de stem van het havenbedrijf niet gehoord bij het nemen van deze beslissing. Hij vreest nu voor onrust bij de cruiserederijen.