Daarover heeft het bedrijf overeenstemming bereikt met Havenbedrijf Rotterdam, dat onder meer voor de bouw van de kade zorgt. Het gaat om een stukje van de eind vorig jaar gesloten Home Terminal van ECT. Na de Coolport van de Kloosterboer-groep is SCA de tweede nieuwe huurder op het terrein van de voormalige containerterminal. Het contract loopt tot 2050.

SCA Logistics, de voormalige Interforest Terminal Rotterdam, kan zo beginnen met een uitbreidingsplan, dat al jaren in voorbereiding is. Rotterdam speelt een belangrijke rol in het logistieke systeem van de Zweedse hout- en papiergigant, die onder merknamen als Lotus, Tempo en Libresse allerhande verzorgingsproducten op de markt brengt.

Het Havenbedrijf wil het tientallen hectares grote terrein vooral bestemmen voor de shortsea containersector. De Rotterdam Shortsea Terminal van de Steinweg-groep speelt daarin een centrale rol, maar ook andere bedrijven willen graag een plek op de voormalige Home Terminal.