Dat blijkt uit een publicatie van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Die meldt een ‘voorgenomen concentratie’ ten aanzien van Koole Terminals door IFF en Kentucky Coöperatief. De laatste wordt gecontroleerd door de Canadese pensioenuitvoerder OTTP.

De huidige grootaandeelhouder van het bedrijf, het Zweedse investeringsfonds EQT, meldde medio november dat Koole verkocht wordt aan de vermogensbeheertak van de Amerikaanse bank J.P. Morgan. Daarmee zou een bedrag van 1,3 miljard dollar zijn gemoeid, maar dat is niet bevestigd.

Onduidelijk is wat de relatie is tussen J.P. Morgan en IFF, dat onder de naam IFF International Investment SaRL in Luxemburg gevestigd zou zijn. J.P. Morgan Asset Management en Koole Terminals waren donderdagochtend niet voor een toelichting bereikbaar.

Koole houdt zich bezig met opslag en transport van vloeibare lading in bulk, waaronder veel eetbare vetten, olieproducten en biobrandstoffen. Het bedrijf heeft terminals in Amsterdam, Zaandam, Rotterdam, Nijmegen, Groot-Brittannië en Polen. Ook heeft het bedrijf een vloot van vijftien binnenvaarttankers.

Het voormalige familiebedrijf kwam in 2010 in handen van EQT, dat gelieerd is aan de bekende Zweedse miljardairsfamilie Wallenberg. Sindsdien staan de broers Jaap, Piet en Ton Koole jaarlijks vermeld in de Quote 500-lijst van rijkste Nederlanders.