Volgens burgemeester Lamers is het maritieme cluster niet alleen belangrijke voor Schiedam zelf, maar voor de hele Rotterdamse haven. ‘De aantrekkingskracht wordt namelijk versterkt door schepen niet alleen te laden en te lossen, maar ook door die in Schiedam te kunnen repareren.’

De intentieverklaring is mede ondertekend door de vereniging van Wiltonhavengebruikers, de ondernemersvereniging Vijfsluizen en Wilhelminahaven, de gemeente Schiedam, de Provincie Zuid-Holland, de GGD, het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en de Verkeersonderneming.

Daarnaast wordt bij de planvorming samengewerkt met onder andere bewonersvertegenwoordigers (vereniging, gemeenteraad), TNO, de TU Delft, de Erasmus Universiteit Rotterdam, de Watertaxi, Yes – Delft, Innovation Quarter, DCMR en de RDM- Campus. De partijen stellen volgend jaar een plan van aanpak op.