Die laatste is een joint venture van Saudi Aramco en Dow Chemical, die een chemiecomplex ter waarde van twintig miljard dollar bouwt in de King Fahd Industrial Port (KFIP) in Jubail. Dat is de grootste investering die ooit in een keer in de ontwikkeling van een chemiecomplex is gedaan. Het project nadert zijn voltooiing, nog voor het eind van het jaar wordt de productie opgestart.

JCSSC, waarin Vopak een belang van 25% heeft, neemt voor bijna een half miljard dollar eind deze maand een tankterminal met een capaciteit van 350.000 kubieke meter over van Sadara en zal die de komende twintig jaar exploiteren. JCSSC heeft al belangen in een terminal met een capaciteit van 220.000 kubieke meter, die eveneens in King Fahd Industrial Port in aanbouw is.

De andere partner in JCSSC is Saudi Basic Industries Corporation, ofwel Sabic, dat met de overname van DSM-belangen een sterke positie op de Nederlandse en West-Europese markt heeft opgebouwd. Met 73 terminals in 26 landen is Vopak de grootste exploitant van onafhankelijke tankopslag van de wereld.