De eigenaar van de raffinaderij, Kuwait Petroleum International (Q8), en Gunvor Group, verklaren in een gezamenlijk persbericht dat de onderhandelingen ‘het finale stadium hebben bereikt’. De raffinaderij met een verwerkingscapaciteit van 80.000 vaten ruwe olie per dag staat al meer dan een jaar te koop.

Volgens FNV-bestuurder Egbert Schellenberg heeft KPE intern aangekondigd dat ongeveer een kwart van de 350 arbeidsplaatsen vervalt. Gunvor zou geen belangstelling hebben voor de smeeroliefabriek. Hij wil in gesprek met de directie over de mogelijkheden om die toch open te houden. ‘Mocht dat niet lukken, dan moet er een sociaal plan op tafel komen. En aangezien KPI een winstgevend bedrijf is, zal daar een fors prijskaartje aan hangen’, zegt hij.

Het statutair op Cyprus gevestigde Gunvor nam in 2013 twee raffinaderijen in Antwerpen (107.500 vaten per dag) en Ingolstadt (110.000) over uit de boedel van het failliete Petroplus. Het bedrijf is in 2000 opgericht door Gennady Timchenko en Torbjörn Törnqvist en is groot geworden met de verkoop van Russische olie. Vorig jaar verhandelde het 137 miljoen ton olieproducten en verdiende daarmee 432 miljoen dollar. Gunvor is na Glencore, Vitol, en Trafigura de vierde oliehandelaar ter wereld.

Gunvor is niet onomstreden. De Fins-Russische medeoprichter Timtsjenko verkocht zijn belang vorig jaar aan zijn Zweedse partner Törnqvist, die daarmee 87% van de aandelen in handen zou hebben. Dat zou gebeurd zijn onder druk van de Amerikanen, die Timtsjenko ervan verdachten nauwe banden met de Russische president Poetin te onderhouden. Timtsjenko ontkent dat.