De bond heeft een sterke voorkeur voor een koper uit de raffinagesector, die bereid is te investeren in het 150 hectare grote complex. Dat zegt bestuurder Egbert Schellenburg. Hij is bezorgd dat HES het complex alleen als opslag- en distributieterminal wil voortzetten, waardoor een groot deel van de huidige 350 werknemers overbodig zouden worden. Hij denkt dat er dan nog ‘hooguit honderd’ mensen hun baan kunnen behouden.

Topman Harry van Rietschoten van HES zei gisteren tegen NT de productie van de raffinaderij, die een capaciteit heeft van 80.000 vaten per dag, gedeeltelijk voort te willen zetten. HES heeft in elk geval geen belangstelling voor het laboratorium op het terrein, waar ongeveer vijftig mensen werken. Dat maakt overigens ook geen onderdeel uit van de door de Britse zakenbank HSBC uitgeschreven tender voor overname van de raffinaderij.

Volgens Schellenburg heeft het moederbedrijf Kuwait Petroleum International (KPI) het onderhoud van KPE jarenlang ernstig verwaarloosd en is er zo’n twee miljard nodig om de raffinaderij up to date te krijgen. KPI schrapte begin vorig jaar het zogenoemde Project Orange, een investeringsplan van ongeveer één miljard euro, en ging vervolgens op zoek naar een koper.

Op dit moment zouden er zes of zeven gegadigden voor de overname van KPE zijn. Ze moeten uiterlijk aanstaande vrijdag een bod uitbrengen. Waarschijnlijk volgt er dan nog een onderhandelingstraject met een of meer kandidaten.

Van Rietschoten wil in dit stadium niet reageren op de uitlatingen van Schellenberg: ‘We zitten in een competitief proces en zijn bezig een bod voor te bereiden, dus dat zou voorbarig zijn’.