Topman Harry van Rietschoten zegt dat het overslagbedrijf nog deze week een bod zal uitbrengen op het meer dan honderd hectare grote complex in de Europoort. De vorig jaar door Amerikaanse investeerders overgenomen groep heeft in januari een voorlopig bod uitgebracht en is daarmee terecht gekomen op een short list, die zeven kandidaten zou tellen.

‘Wij zitten in het proces. Uiterlijk vrijdag moeten we een bod neerleggen’, zegt Van Rietschoten. Volgens hem gaat het uit te brengen bod uit van een overname van het volledige complex, dat behalve een raffinaderij met een capaciteit van 80.000 vaten per dag een grote distributieterminal voor brandstoffen en smeerolie omvat, inclusief het personeel.

Van Rietschoten zegt verder dat HES ‘een deel van de productiefaciliteiten’ wil voorzetten. Hij wijst erop dat HES ook in Wilhelmshaven over een raffinaderij beschikt. HES heeft in de Rotterdamse haven vooral belangen in de overslag van droge bulk maar beschikt in Rotterdam ook over één tankterminal, de Botlek Tank Terminal met een capaciteit van 200.000 kubieke meter.

Vorig jaar werd bekend dat het Koeweitse moederconcern van KPE op zoek ging naar een koper voor het complex, nadat eerder dat jaar een investeringsproject van naar schatting één miljard euro (Project Orange) was afgeblazen. De vakbonden lieten daarop weten voor het voortbestaan van het complex te vrezen, waardoor honderden banen verloren zouden kunnen gaan.

KPE zou daarop zelf een plan op tafel hebben gelegd om het complex om te bouwen tot opslag- en distributieterminal, maar daarbij op verzet zijn gestuit van het Havenbedrijf. Dat zou er uit oogpunt van werkgelegenheid de voorkeur aan geven om de vestiging als productielocatie te handhaven.