De omzet liet intussen over ht derde kwartaal vooral door stijgende inkomsten uit de containervaart en luchtvracht een sterke toename zien van ruim 19% nar 28,1 miljard kroon. Op basis van de positieve cijfers heeft de DSV, dat vorig jaar de Zwitserse rivaal Panalpina overnam, zijn winstprognose  van het lopende boekjaar exclusief eenmalige baten verhoogd naar 9,25 miljard Deense kroon (1,24 miljard euro). Daar komt nog eens een bedrag van 282 miljoen euro aan extra baten bij, schrijft het bedrijf.

Panalpina geïntegreerd

Volgens DSV namen in het derde kwartaal de negatieve effecten van de coronacrisis af en waren de volumes met uitzondering van de luchtvracht grotendeels weer dicht bij het niveau van vorig jaar. Volgens topman Jens Bjørn Andersen lieten alle divisies ‘resultaten boven verwachting’ zien. Positief noemde hij ook dat de fysieke integratie van Panalpina volgens schema succesvol is afgerond en het expeditiebedrijf zijn ‘focus geheel weer kan richten op organische groei’.

DSV zag over het derde kwartaal de omzet uit luchtvracht mede door de inbreng van Panalpina met 40% stijgen naar 10.2 miljard kroon. Gelijke groeipercentage liet het bruto resultaat zien met 2,6 miljard Deense kroon. Die groei kwam maar voor een klein deel door de volumewgroei, die met 3,9% naar ruim 300.000 ton bescheiden was. In die cijfers zat wel een verlies aan tonnage (5%) door de verkoop van het Nederlandse dochterbedrijf Airflo.

Luchtvrachttarieven

De grote toename aan inkomsten uit luchtvracht kan dan ook voornamelijk worden toegeschreven aan de hogere luchtvrachttarieven. In die context wijst DSV erop dat vrachtcapaciteit in de luchtvrachtmarkt door het wegvallen van een deel van de belly-capaciteit in het derde kwartaal met ruim 20% is gekrompen. Dat en de hogere vraag naar capaciteit verklaart volgens DSV ‘de hoger dan normale’ vrachtprijzen. Die situatie kan volgens de expediteur nog enige jaar duren. Dan zal de passagiersmarkt weer op het oude niveau belly-capaciteit kunnen leveren. Voorlopig zal de markt het dan ook moeten doen met vrachtvliegtuigen.