Het laatste kwartaal leverde door het wegvallen van de meeste passagiersvluchten een grote vraag naar vrachtruimte op voor de omvangrijke vrachtvloot van FedEx, zegt president Raj Subramaniam van FedEx bij de presentatie van de jaarcijfers. De Amerikaanse expresvervoerder verwacht dat die vraag de komende 18 maanden nog zal aanhouden en de mondiale luchtvrachtcapaciteit zich dan, door het hervatten van de meeste passagiersvluchten, zal normaliseren.

Vrachtvliegtuigen

Door de aanhoudende krapte aan luchtvrachtcapaciteit en de grote eigen vrachtvloot is FedEx volgens Subramaniam ‘goed gepositioneerd’ om marktaandelen op de expediteurs te veroveren in de luchtvrachtmarkt. Die zijn grotendeels afhankelijk van de vrachtruimte op  passagiersvliegtuigen en die blijft voorlopig schaars. ‘Het huidige capaciteitstekort geeft FedEx dan ook een boost. Vrachtvliegtuigen zijn momenteel goed voor 75% van de totale vrachtcapaciteit op de Trans-atlantische routes en dat maakt van onze vloot een premium-product’, stelt hij.

Toch kon die omvangrijke vrachtvloot, met UPS een van de grootste van de wereld, niet voorkomen dat FedEx over het vierde kwartaal in de rode cijfers belandde door de coranacrisis. Dat negatieve resultaat, 334 miljoen dollar op een omzet van 17,4 miljard euro, was echter minder omvangrijk dan eerder gevreesd door de FedEx-directie. Onder meer zorgde covid-19 voor 125 miljoen dollar aan extra kosten in het vierde kwartaal. Daarnaast was er het verlies van Amazon, dat een negatief effect had van 100 miljoen dollar op het resultaat.

Online-bestellingen

FedEx zegt dat medio april het dieptepunt van de coronacrisis werd bereikt en er daarna ‘week na week’ sprake was van een geleidelijk herstel van het volume. De expresvervoerder profiteerde daarbij vooral in de VS van de groei in het aantal online-inkopen gedurende de pandemie. Die stijging van het pakketbestellingen aan particuliere woonadressen steeg over het vierde kwartaal met 72% en verzachtte daarmee de financiële pijn in het dalende zakelijk expresvervoer. Daarnaast zorgde een toeslag op luchtvrachtzendingen bij FedEx en dochterbedrijf TNT voor extra inkomsten. Ook profiteerde de luchtvrachttak van de grote hausse in de vraag naar luchtvrachtcapaciteit voor de aanvoer van beschermende medische kleding uit China.

De nettowinst van FedEx over het volledige boekjaar viel met 1,3 miljard dollar positief uit op een omzet van ruim 69 miljard dollar.