Dat is de analyse van de New Yorkse investeringsanalist Jefferies, die het omzetverlies in lucht- en zeevracht bij grote expediteurs als DHL, DSV, Kuehne + Nagel en XPO in het eerste kwartaal op 10 to 20% schat. In het tweede kwartaal komt daar nog eens zo’n 10% extra daling van de volumes bij.

Jefferies gaat uit van een omzetverlies van 5% voor zowel lucht- als zeevracht voor geheel 2020, maar denkt dat die terugval volgend jaar alweer kan worden goedgemaakt. Veel zal daarbij afhangen van het tempo waarin landen beschermingsmaatregelen tegen verspreiding van het coronavirus terugschroeven.

Wegvervoer

Het goederenvervoer over de weg en het volume aan contractlogistiek nam in het eerste kwartaal volgens de analist gemiddeld met zo’n 5% af. Jefferies denkt dat de economische krimp in de VS en Europa voor geheel 2020 beperkt blijft tot minder dan 10%.

Daarmee sluit het bureau aan op recente prognoses van het Internationale Monetaire Fonds (IMF). Die voorspelde recentelijk mondiaal een economische neergang van 3%, maar voor Nederland een terugval van 7.5%.

Kuehne + Nagel

Kuehne + Nagel, die maandag als eerste van de expeditiereuzen zijn kwartaalcijfers publiceerde, blijft vooralsnog aan de positieve kant van de projecties van de New Yorkse groep. De Zwitsers-Duitse groep meldde een omzetverlies van ruim 6% tot net onder de 4,9 miljard Zwitserse frank (4,6 miljoen euro).

De terugval was ongeveer gelijk verdeeld over zeevracht (-6,9%) en luchtvracht (-6,8%). Wegvervoer en contractlogistiek deden het in verhouding iets beter met respectievelijk 4,2 en 6,1% krimp.

China

Het concern werd hard getroffen door de Chinese lockdown, die eind januari van kracht werd. Van de totale mondiale volumedaling van 71.000 teu in het eerste kwartaal was volgens topman Detlef Trefzger 70% aan de ingestorte handel met China toe te schrijven.

Maar volgens hem staat K+N er relatief goed voor dankzij zijn sterke financiële positie en ruime liquiditeit. Het wachten is nu op de kwartaalcijfers van DSV Panalpina, die donderdag worden gepubliceerd.