De sterke winststijging in de contractlogistiek en expeditie werd bereikt ondanks een lichte afname van de omzet naar 3,4 miljard dollar, stelt UPS in een toelichting op de cijfers. De pakketvervoerder schrijft de sterke resultaatsverbetering in de logistiek (met de onderdelen Logistics, Marken and UPS Freight) vooral toe aan de ‘focus op kosten en de consequente uitbouw van het klantenbestand in het MKB-segment’. Daarbij waren healthcare en groupage belangrijke groeisectoren.

Amazon

Het binnenlandse pakketvervoer van UPS in de VS liet ook een sterke stijging zien van 6,5% naar 13,4 miljard dollar, bij een toename van het bedrijfsresultaat van 7,5% naar 1,1 miljard dollar. Die groei komt grotendeels voor rekening van het sterk gestegen pakketaanbod van de webwinkelreus Amazon. Of UPS geprofiteerd heeft van de recente breuk tussen Amazon en FedEx op de thuismarkt, wordt niet duidelijk.

De pakketten van de webwinkel zijn blijkens diverse onderzoeken nu al goed voor meer dan 10%  van het pakketvolume van UPS in de VS. Dat maakt de expresvervoerder volgens experts erg afhankelijk van het inkoopbeleid van Amazon. Het is geen geheim dat Amazon werkt aan een eigen bestelnetwerk voor pakketten in de VS, waarin het miljarden pompt.

Vrachtvloot uitbreiden

Zo breidt de online shop uit Seattle dit jaar de eigen vrachtvloot uit van vijftig naar zeventig B767-vliegtuigen en wordt volgend jaar de eigen draaischijf op de luchthaven van Cincinnati (Ohio) geopend. Kosten: 1,5 miljard dollar. Daarnaast wordt versterkt geïnvesteerd in de bezorging op de last mile in de VS. Daarvoor heeft UPS rond de 20.000 bestelbusjes besteld, die worden bemand met subcontractors.

UPS zag in het vierde kwartaal van 2019 de omzet in het internationaal pakketvervoer licht dalen, terwijl het resultaat in dat segment met een magere 2,3% verbeterde naar 799 miljoen dollar.

In totaal wist UPS de omzet in het laatste kwartaal uit te bouwen met 3,6% naar 20,6 miljard dollar. Het bedrijfsresultaat nam toe met 6,5% naar 2,1 miljard dollar. Deze resultaatsverbetering leverde UPS onder de streep alsnog een verlies op van 106 miljoen dollar. Dat komt onder meer door een extra pensioenlast van 1,8 miljard dollar.