Dat zijn de twee logistieke dienstverleners recent overeengekomen. Het nieuwe expeditiebedrijf heet ITG Air & Sea GmbH en moet met de Taiwanese aandeelhouder meer internationale inkoopkracht krijgen en extra omzet opleveren voor de twee aandeelhouders.

Nu is de lucht- en zeevrachtexpeditie van ITG goed voor ongeveer de helft van de omzet van bijna 80 miljoen euro. Dimerco, dat over 160 vestigingen in zestien landen beschikt, is met een totale omzet van 555 miljoen euro een stuk groter.

Belang uitbouwen

De Taiwanezen hebben in het kader van de afspraken tevens de optie bedongen om het minderheidsbelang van 25% binnen twee jaar uit te bouwen naar 49%. Een overname van de overige aandelen sluit ITG-topman Holger Funk voorlopig uit. ITG houdt vast aan een meerderheidsbelang van 51% in de nieuwe onderneming.

Volgens Funk, die ook het nieuwe bedrijf zal leiden, gaat het bij de participatie van Dimerco om een verdere ‘financiële vervlechting’ van de twee bedrijven. ITG, dat al jaren de partner is van Dimerco in Europa, wil via het gezamenlijk belang de oude samenwerking op een hoger plan tillen, zegt hij. Daarnaast voorziet hij vooral in China, waar Dimerco groot is, grote synergievoordelen door het gezamenlijk optrekken binnen een bedrijf.

LGI Logistics

Het Duitse ITG is een volledige dochter van LGI Logistics Group International, dat zelf sinds 2016 onderdeel is van de Zweedse Elander Group. Dimerco is sinds 2001 genoteerd aan de beurs van Taipei. Het voornemen van de twee bedrijven moet nog worden goedgekeurd door het Duitse Bundeskartellamt.