Volgens DB-topman Klaus Zumwinkel stijgt de groepsomzet door de overname tot 61 miljard gulden en het personeelsbestand tot 270.000 zielen. Voorzitter van de combinatie Danzas-AEI wordt Peter Wagner, de huidige topman van Danzas. De deal zong al weken in de markt rond.

DB verwerft zo in een klap een sterke positie op de Amerikaanse markt, waar AEI een van de grootste netwerken heeft. ‘We hadden een sterke tak nodig in de VS. Mede door de sterke positie van AEI in het luchtvrachtvervoer zien wij deze acquisitie als een mijlpaal’, aldus Zumwinkel.

Volgens een woordvoerder is DP na een langdurig selectieproces gekozen als beste overnamekandidaat. In het beginstadium is ook onderhandeld met de Amerikaanse integrators UPS en FedEx.

De Nederlandse TNT Post Groep (TPG) zegt wel gepolst te zijn door financiële instellingen of er belangstelling was, maar heeft de boot afgehouden. ‘Wij houden vast aan onze strategie dat we niet actief willen zijn in luchtvrachtvervoer en AEI is voor 70% luchtvracht’, aldus TPG.