De volumes in de luchtvrachtmarkt daalden met 7% in het derde kwartaal, meldt de directie van Expeditors, terwijl in de containervaart het ladingverlies beperkt kon worden gehouden tot 2%.

Volgens Expeditors was het derde kwartaal ‘uitdagender’ dan gedacht. Dat had hoofdzakelijk te maken met de trage groei van de wereldhandel door het handelsconflict tussen de VS en China. Zo daalde het luchtvrachtvolume in juli met 5% en in augustus en september met 9%.

Dat vertaalde zich in een verlies aan omzet uit die markt met 100 miljoen naar 715 miljoen dollar, terwijl de omzet uit de containervaart met 585 miljoen nagenoeg gelijk bleef aan dat van het derde kwartaal van vorig jaar.

Douane-expeditie

De onzekerheid in de internationale vrachtmarkt had ook positieve effecten, stelt Expeditors. Zo steeg de omzet uit het bedrijfsonderdeel douane-expeditie met 15% naar 774 miljoen. De reden daarvan is dat de markt zocht naar  nieuwe logistieke oplossingen door de grote onzekerheid.

Volgens analisten blijft de expediteur ondanks de zwakke vraag in de markt het opvallend goed doen financieel. Zij wijzen daarvoor naar de kaspositie van het bedrijf uit Seattle dat nu een omvang van 1,2 miljard dollar heeft bereikt. Vorig jaar lag die nog iets onder de 1 miljard.

Daarom blijft Expeditors voor beursanalisten nog steeds een van de meest lucratieve overnamekandidaten. Probleem voor koopjesjagers is daarbij wel dat de aandeelhouders van het expeditiebedrijf nog weinig interesse hebben getoond voor een mogelijke overname. Ook de directie van het bedrijf blijft de boot afhouden.