Dat bleek donderdag op het Havendebat Amsterdam dat door Nieuwsblad Transport werd georganiseerd. ‘Niets is uitgesloten’, zegt Kees Turnhout, plaatsvervangend directeur en hoofd havenontwikkeling van Port of Den Helder, op vragen of Hydroports ook een opstapje kan zijn naar participaties in elkaars aandelenkapitaal.

‘Voorlopig is het vooral een label waarin wij onze activiteiten op het gebied van groene waterstof gaan bundelen. Het gaat daarbij om een stuk kennisuitwisseling, marketing en uitstraling. Wij zoeken elkaar duidelijk op. Allereerst op inhoud’, aldus Turnhout.

Sleutelrol

De drie zeehavens willen via Hydroports vanuit Noord-Nederland een sleutelrol gaan vervullen in de productie, opslag en distributie van waterstof. Daarbij zijn Groningen Seaports en Den Helder al belangrijke logistieke schakels in de de gas- en oliewinning op de Noordzee, die snel kunnen worden omgebouwd.

Die huidige rol kan in het kader van de energietransitie snel worden omgebouwd voor de productie en distributie van waterstof. Daarnaast kan onder meer met enige aanpassingen het gasnetwerk van de Gasunie worden benut voor het transport van de groene energiedrager in Europa.

Oiltanking

De haven van Amsterdam moet daarbij vooral een belangrijke rol krijgen in de opslag en afname van waterstof. Onder meer overslagbedrijf Oiltanking in de Amsterdamse haven verricht al onderzoek hoe de grote olie-opslagtanks kunnen worden aangepast voor de opslag van waterstof.

De kosten daarvan ‘zijn te behappen’, aldus een manager van Oiltanking op het Havendebat. Daarnaast zal de Amsterdamse haven in de toekomst een belangrijke afnemer zijn van onze waterstof. ‘Daar zit immers de industrie van Noord-Holland’, aldus Turnhout.

Volgende week in Nieuwsblad Transport nog meer over het Havendebat Amsterdam.