Dat maakte topman Brad Jacobs van XPO bekend bij de toelichting op de financiële cijfers over het eerste kwartaal van het lopende boekjaar. Voor dat opkopen van eigen aandelen is een pot van 2,5 miljard dollar gereserveerd, waarvan de laatste tijd al een bedrag van 1,9 miljard dollar is gebruikt om XPO-aandelen in te slaan, stelt Jacobs.

Daarmee is de strategie van het bedrijf ‘groei via overnames’ voorlopig stopgezet, bevestigt de topman. ‘Er komt wel weer een dag dat wij terugkeren naar onze strategie van overnames’, voegt hij eraan toe.

Zeventien overnames

XPO Logistics is eigenlijk een optelsom van zeventien overnames tussen 2012 en 2015 in de logistiek, waaronder die van grote transportbedrijven als Pacer International, Norbert Dentressangle en Con-Way.

Daarmee werd XPO in een relatief kort tijdsbestek een grootmacht in de mondiale logistiek. Vorig jaar nog kondigde Jacobs aan weer op zoek te zijn naar een grote miljardenovername in de logistiek om de marktpositie te versterken.

Contract verloren

Sinds december van het vorig jaar is XPO bezig om eigen aandelen op te kopen om zo de koers van het aandeel op peil te houden. De Amerikaanse expediteur kampt sinds de tweede helft van 2018 met tegenvallende groeipercentages. Daarbij kwam eind vorig jaar nog eens het verlies van een groot vervoerscontract van webwinkel Amazon ter waarde van 600 miljoen dollar.

Dat laatste heeft geleid tot een meer divers beleid op klantengebied, zegt Jacobs nu. ‘Wij hebben de fout gemaakt dat we hebben toegestaan dat een klant rond de 900 miljoen dollar (bijna een kwart van de totale omzet van XPO, red.) aan omzet bij ons had. Dat is gewoon veel te veel.’

Nieuwe strategie

Jacobs wijst er op dat de vijf grootste klanten van XPO vroeger een totaal omzetaandeel van 11% hadden en de grootste klant slechts 5%. De topman wil naar een nieuwe klantenstrategie waarbij geen enkele verlader meer dan 2% van de omzet uitmaakt. Daarbij zegt hij voor de vijf grootste klanten een totale omzetlimiet van 7% aan te willen houden.

Lees ook: XPO verwacht lagere winst, ondanks sterk resultaat 2018