De winst daalde echter licht, van 184 tot 181 miljoen frank, een min van 1,6%. Topman Detlef Trefzger van de Zwitserse expeditiereus toont zich in het kwartaalbericht behoedzaam over het verdere verloop van het jaar: ‘We bevinden ons in een omgeving waarin de economische groei van de wereld merkbaar vertraagt‘. Hij voegt er wel aan toe dat de groep van plan is dit jaar te blijven groeien en de resultaten verder te verbeteren.

Containervolume

Het containervolume van de divisie Ocean Freight nam met ruim 6% toe tot 1,15 miljoen teu. De export uit Noord-Amerika en Europa naar Azië daalde ruim 2%, maar in omgekeerde richting groeide de ladingstroom met dubbele cijfers, aldus K+N. De groep schrijft de daling in oostelijke richting vooral toe aan importbeperkingen op afvalstromen en landbouwproducten.

Luchtvracht

Het luchtvrachtvolume daalde met iets meer dan 3% tot 409.000 ton. Volgens K+N is dat in lijn met de krimp van de totale luchtvrachtmarkt, die met 2 tot 3% daalde. Het netto bedrijfsresultaat (ebit) kwam uit op tachtig miljoen frank, wat bijna overeenkomt met het zeer hoge niveau van het voorgaande jaar, aldus de expediteur.

Herstructurering

Kuehne + Nagel zette in het eerste kwartaal van dit jaar de herstructurering van de activiteiten op het gebied van contractlogistiek voort. De netto-omzet groeide met 6,3%, terwijl de brutowinst met 4,9% steeg. De implementatie van een nieuw wereldwijd magazijnbeheersysteem dat vorig jaar werd geïnitieerd, werd voortgezet. De ebit daalde ten opzichte van vorig jaar en kwam uit op 26 miljoen frank.