Karlen deed de uitspraken in een interview met nieuwsdienst Bloomberg. ‘We zijn koper, geen doelwit’, schetst de topman de positie die Panalpina wil innemen in de huidige consolidatieslag onder expediteurs.

DSV-bod

Vorige maand deed de Deense logistiek dienstverlener DSV een overnamebod op Panalpina. De belangrijkste aandeelhouders van de Zwitsers: de Ernst Göhner Stichting, wees de bieding echter resoluut van de hand. De stichting onderschrijft de strategie van het management om zelfstandig te blijven.

Dit tot grote irritatie van enkele andere grote aandeelhouders. Artisan Partners stuurde onlangs namens hen een open brief aan de Panalpina-directie vanwege de afwijzing van het DSV-bod. Zij ergeren zich aan de, in hun ogen, ondoorzichtige relatie tussen het bedrijf en de stichting.

Deze heeft 46% van de aandelen en enkele leden van de directie zitten ook in het bestuur van Panalpina. De Artisan-aandeelhouders, die samen 12% van de aandelen hebben, willen daarom dat deze directieleden niet betrokken worden bij de beoordeling van het DSV-bod. Zij vinden het Deense voorstel heel redelijk en betwijfelen of Panalpina in staat is om op eigen kracht ook zoveel aandeelhouderswaarde te creëren.

Zelfstandigheid

Desondanks blijft Karlen vasthouden aan de zelfstandigheid. Wel maakt hij duidelijk dat Panalpina geen haast heeft met overnames. Ook de dreigende overname door DSV betekent niet dat de Zwitsers overhaast een acquisitie moeten doen, vindt hij. De topman voegt eraan toe dat de directie zorgvuldig zijn werk zal doen met betrekking tot het bod van de Denen.

Lees ook: Keihard oordeel Panalpina-aandeelhouders over weigering bod DSV