De raden van bestuur en commissarissen stellen dat Ceva veertig frank per aandeel waard is. Ze baseren zich daarbij op de toekomstverwachting tot 2023. De groep heeft daarvoor, met hulp van externe adviseurs, een uitgebreide analyse laten maken. Volgens dat scenario groeit de omzet de komende jaren autonoom met 5% per jaar. Het huidige resultaat (ebitda) van 380 miljoen dollar groeit naar rond 480 miljoen in 2021.

Extra omzet

De ‘geïntensiveerde’ relatie met de Franse rederij levert volgens de Ceva-top in datzelfde jaar 630 miljoen dollar extra aan de omzet op. Dat betreft de omzet van CC Log, de logistieke tak van CMA CGM. Partijen kwamen eind november overeen dat Ceva die mag overnemen voor 105 miljoen dollar.

Toen leek de Ceva-top nog tevreden met het bod van dertig frank per aandeel, dat de logistieke groep waardeert op ongeveer anderhalf miljard euro. Die wees er toen, net als CMA CGM, op dat daarin een premie zit van 46% ten opzichte van de gemiddelde koers in de twee voorgaande maanden.

Versnellingsmodus

Nu zegt voorzitter van de raad van commissarissen Rolf Watter dat hij en de andere leden plus het management hun stukken niet voor dertig frank willen verkopen. Ook raden ze dat andere aandeelhouders af. Hij zegt er alle vertrouwen in te hebben dat het management de hooggespannen verwachtingen weet waar te maken. Ceo Xavier laat optekenen trots te zijn dat de hele organisatie de komende jaren in de versnellingsmodus gaat en op de schop wordt genomen.

De raad van commissarissen is overigens niet unaniem; twee opstandige commissarissen verzetten zich tegen het advies aan aandeelhouders om hun stukken niet te verkopen. CMA CGM, dat al een niet-controlerend belang van 33% in Ceva heeft opgebouwd, heeft nog niet formeel op de opmerkelijke stellingname van de Ceva-top gereageerd.

Wel zeggen de Fransen in het vandaag verschenen officiële prospectus dat Ceva mogelijk in CMA CGM wordt geïntegreerd, indien de rederij meer dan 90% van de Ceva-aandelen in handen krijgt.