Dat deed topman Detlef Trefzger via een interview in de Zwitserse krant Finanz & Wirtschaft. Daarin zei hij dat hij ‘altijd bereid was om te praten’ en niet bang te zijn om grote overnames te doen. Hij tekende aan dat zo’n bundeling alleen met instemming van beide partijen gerealiseerd kan worden en niet via een vijandige overname.

Geen belangstelling

Een woordvoerder van het ongeveer drie keer zo kleine Panalpina heeft laten weten dat het bestuur geen belangstelling heeft en onafhankelijk wil blijven. Hij zei dat het bedrijf een eigen groeistrategie heeft en van plan is overnames te doen ‘in de sterk gefragmenteerde logistieke sector’. Volgens de woordvoerder zijn daarvoor op dit moment interessante mogelijkheden.

Trefzger zei verder nog dat K+N een actief acquisitiebeleid voert en wees daarbij op de recente overname van Quick International in de VS. Ook hij wees op de versnippering in de sector en zei dat een bundeling van krachten schaalvoordelen kan opleveren en nieuwe markten kan openen.

Machtsstrijd

De avances volgen op een machtsstrijd bij Panalpina, waarvan huidig topman Peter Ulber het slachtoffer is geworden. Hij heeft onder druk van een activistische aandeelhouder laten weten na de aandeelhoudersvergadering van mei volgend jaar af te treden. Daarmee wil hij de weg vrijmaken voor een ‘onafhankelijke bestuursvoorzitter’.

De Zweedse belegger Cevian, met een belang van 12,3%, had zijn vertrek geëist vanwege tegenvallende resultaten. Deze hebben sinds het begin van het jaar gezorgd voor een koersdaling van zo’n 25%. Lars Förberg van Evian heeft via persbureau Reuters laten weten dat zijn geduld met Ulber op is, omdat hij al jarenlang ondermaats zou presteren.

Drie keer zo groot

K+N is met een omzet van 18,6 miljard Zwitserse frank (16,5 miljard euro) ruim drie keer zo groot als Panalpina met een omzet van 5,5 miljard frank (4,9 miljard euro). Ulber, die zelf afkomstig is van Kuehne + Nagel, is behalve bestuursvoorzitter van Panalpina ook voorzitter van de grootste aandeelhouder. Dat is de Ernst Göhner Stiftung, die 45,9% van de aandelen in handen heeft.