De Zwitserse expediteur en logistieke dienstverlener zag de netto-omzet 14,2% toenemen tot 8,66 miljard euro. De nettowinst kwam 9,6% hoger uit op 335 miljoen euro. Het bedrijf, met hoofdkantoor in Schindellegi, spreekt van een ‘aanzienlijke volumegroei’ bij alle divisies en in het algemeen betere marges.

Daar staan wel onzekerheden tegenover, zoals de dreigende handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en andere delen van de wereld, in het bijzonder Europa en China. Ook de toenemende brandstofkosten en de manier waarop het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie wil treden (Brexit) baren zorgen.

Zeevracht

De expeditie van zeevracht door Kuehne + Nagel had vooral in het tweede kwartaal de wind mee. De behandelde vrachtvolumes namen 8,1% toe, volgens de Zwitsers sneller dan de hele markt. Er werden 2,3 miljoen teu aan containers op zeereis gestuurd, 172.000 meer dan in de eerste helft van 2017.

De groei werd bevorderd door grotere volumes volle-containerzendingen en meer vervoer van projectlading en transporten voor de olie- en gaswinning. Het bedrijfsresultaat steeg 6,1% naar 180,6 miljoen euro.

Lucht en land

In de luchtvrachtexpeditie was er een volumegroei van 18,1% tot 863.000 ton. Het resultaat voor rente en belastingen steeg hier 20,5% tot 156 miljoen euro. In het landvervoer was er een omzetgroei van 17,7%, met vooral meer volumes in Noord-Amerika en Europa. Het resultaat voor rente en belasting nam 48,3% toe tot 37 miljoen euro.

De enige dissonant was de divisie contractlogistiek. De netto-omzet steeg hier weliswaar 12,2%, maar het resultaat voor rente en belastingen daalde in vergelijking met de eerste zes maanden van vorig jaar licht naar 57 miljoen euro.