De Amerikaanse doe-het-zelfketen Home Depot zou XPO Logistics willen overnemen, meldden bronnen twee weken geleden. Experts moeten het nog maar zien.


Home Depot zou met de koop niet alleen een marktpositie willen verwerven in de mondiale expeditiemarkt, maar ook willen voorkomen dat XPO in handen valt van internetreus Amazon. De geruchten stuwden het aandeel van de logistiek dienstverlener op Wall Street. Gelet op de koersstijging van bijna 15% is XPO op de beurs rond de 11 miljard dollar waard.

De Britse expert ParcelHero noemt een koop van XPO Logistics ‘hoogst onwaarschijnlijk’ en bijzonderlijk schadelijk voor de Britse klanten van de expediteur zoals de bouwketen B&Q, grootgrutter Iceland en autofabrikant Ford. De Amerikaanse analist Stifel acht een koop ook ‘niet waarschijnlijk’, maar verwacht dat los van de overnamegeruchten de beurskoers van XPO dit jaar omhoog zal schieten van de huidige 92,5 dollar per aandeel naar 120 dollar.

De experts wijzen erop dat Home Depot zich wil versterken in de logistiek rond de zogeheten ‘laatste mijl’-bestelling aan de eindontvanger. Juist in dat segment is XPO Logistics, dat groot is in de contractlogistiek, niet sterk. Slechts 6% van de activiteiten van XPO zijn gerelateerd aan die markt, aldus ParcelHero. ‘De synergievoordelen van een overname zouden dan ook uiterst gering zijn’, aldus een woordvoerder.

XPO Logistics werd drie jaar geleden groot in de mondiale logistiek door de overnames van het Franse Norbert Dentrassangle en het Amerikaanse Con-Way voor rond de vijf miljard dollar. Het bedrijf maakte vorig jaar bekend over een oorlogskas van acht miljard dollar te beschikken voor nieuwe acquisities.