Panalpina heeft in de Belgische luchtvrachtmarkt de versspecialisten Adelantex en AD Handling voor een onbekende geldsom overgenomen.


Daarmee versterkt de Zwitserse zijn logistieke luchtvrachtactiviteiten voor de internationale perishable-markt. De twee bedrijven zijn onder meer actief op de luchthavens van Luik, Brussel en Oostende. Eerder dit jaar kocht Panalpina al het Nederlandse Interfresh op Schiphol en de Duitse activiteiten van de Cool Chain Group. In de Keniase luchtvrachtmarkt werden vorig jaar enkele bloemen-en groentespecialisten opgekocht. Panalpina wil met deze acquisities een eigen mondiaal perishable-netwerk opbouwen. De grootste concurrent in die markt is het eveneens Zwitserse K+N.

Adelantex is goed voor 75.000 ton aan import op de Belgische luchthavens en daarmee een grote speler in deze niche van fruit-, bloemen-, groente- en visimport. Het bedrijf beschikt op Brussels Airport over een eigen afhandeling, douane-inklaring en Europees vervoer. Bij het bedrijf, dat tweehonderd grote Europese importeurs bediend, werken 46 medewerkers.

Adelantex is volgens de directie marktleider in België. Het werd in 1992 opgericht als wegvervoerder en was eigendom van de vier directeuren: Jozef Mergan, Kris Poels, Jellen Bosmans en Igor Vandyck. Het viertal zal binnen het perishable-netwerk van Panalpina, dat nu twintig landen beslaat, leidende functies gaan bekleden. Poels wordt daarbij landenmanager perishables voor Luxemburg en België, terwijl Mergan zich gaat toeleggen op de verdere ontwikkeling van de mondiale versactiviteiten van Panalpina.