De Nederlandse export van bloemen en planten is vorige maand wederom toegenomen, maar wel iets minder dan in de voorgaande maanden.


Na de vliegende start begin dit jaar is de groei wat aan het afzwakken, constateert brancheorganisatie VGB.

Tot en met oktober is dit jaar voor 5,1 miljard euro aan snijbloemen en pot- en tuinplanten de grens overgegaan. Dat komt neer op een plus van ruim 5 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Vorige maand was sprake van een kleine omzettoename, van 2 procent. Volgens de VGB viel de vraag in de belangrijkste afzetlanden Duitsland en Frankrijk tegen. De handel naar het Verenigd Koninkrijk loopt al langer minder lekker. Dat komt vooral door de daling van de koers van het Britse pond sinds de aankondiging van de brexit.

Na de eerste tekenen van herstel eind vorig jaar stijgt de bloemen- en plantenexport naar Rusland dit jaar wel erg sterk. De maandelijkse groeicijfers liggen tussen de 31 en 55 procent. Dit is voornamelijk te danken aan de stabielere verhouding tussen de euro en de roebel, aldus de branche.