Een op Schiphol gevestigd Nederlands wordt vervolgd omdat het illegaal militaire goederen aan Rusland zou hebben geleverd.


Het zou gaan om onderdelen van een radarsysteem, bestemd voor de bouw van een Russisch gevechtsvliegtuig, naar Jekaterinaburg. De onderdelen gingen naar een wapenfabrikant die gevechtstoestellen maakt voor het Russische leger. Dit meldt het AD, dat zegt dat het om een expeditiebedrijf gaat, maar de naam ervan niet noemt.

De Europese Unie stelde in 2014 stelde sancties in tegen Rusland, na de inval in Oekraïne en de annexatie van het schiereiland Krim. Het bedrijf dat nu wordt vervolgd, zou die bepalingen in 2015 hebben overtreden. Voor zo ver bekend, is het de eerste keer dat in Nederland een bedrijf voor het ontduiken van de sancties voor de rechter moet verschijnen.