De Ernst Göhner Stiftung, grootaandeelhouder in Panalpina, verwacht dat de Zwitserse netwerkexpediteur zich op termijn versterkt met een grote of meerdere kleinere acquisities in de markt.


Dat zegt voorzitter van de Raad van Commissarissen van Panalpina, Peter Ulber. Hij bewaakt bij het bedrijf de belangen van de stichting.
De Ernst Göhner Stiftung is met 46% grootaandeelhouder in de logistiek dienstverlener, dat zich nog steeds tot de top vijf in de wereld mag rekenen op expeditiegebied. In de luchtvrachtexpeditie neemt het zelfs een plek in de top drie in.

Volgens Ulber heeft Panalpina na een ingrijpende reorganisatie intussen ‘de juiste structuur, flexibele IT en de financiële mogelijkheden’ voor wat hij een ‘transformatie transactie’ noemt. ‘Dat kan een grotere overname zijn, maar het kunnen ook meerdere middelgrote aankopen zijn‘, legt hij uit.

Ulber wijst erop dat het Zwitsers expeditiebedrijf een acquisitie ter waarde van rond de 1 miljard euro kan financieren. ‘Het netto-vermogen van het bedrijf ligt op zo’n 400 miljoen euro, terwijl Panalpina schuldenvrij is’, legt hij uit.

Zelf heeft de Ernst Göhner Stiftung geen plannen om zijn strategisch grootbelang in de logistiek dienstverlener af te stoten of te verminderen. ‘Er zijn geen verkoopplannen. Wij blijven verbonden aan Panalpina. Dat geldt ook voor het geval dat Panalpina in het kader van een grote overname met een andere partij verbonden wordt.’