Een rechtbank in het Duitse Keulen heeft een geldboete van twee miljoen euro opgelegd aan expediteur DB Schenker voor het omkopen van Russische douaneambtenaren tussen 2010 en 2012.


Door het schandaal verloren eerder al enkele hooggeplaatste managers van Schenker hun baan.
De geldboete viel relatief laag uit omdat moederbedrijf Deutsche Bahn de steekpenningenzaak had gemeld bij de Duitse autoriteiten.

In de omkopingszaak kan autofabrikant Ford ook nog rekenen op een geldboete. Uit het onderzoek is gebleken dat het bedrijf ook betrokken was bij het omkopen van Russische ambtenaren.

Via het betalen van een ‘speciale toeslag’, eigenlijk steekpenningen, zorgde Schenker ervoor dat auto-onderdelen via Sint-Petersburg snel konden worden ingeklaard en niet weken kwamen vast te zitten in een opslagloods in de haven. Daardoor kon de plaatselijke Fordfabriek in Rusland snel en betrouwbaar worden voorzien van noodzakelijke onderdelen.

De betaling van jaarlijks 1 miljoen dollar gebeurde niet rechtstreeks aan de douaneambtenaren maar aan een Russische agentschap dat via een Caribische financiële holding over bankrekeningen beschikte in Zwitserland en Cyprus.