De Customs Streamliner applicatie automatiseert alle douaneaangiften en -administraties voor goederen die door de Benelux komen. Wat de software onderscheidt van andere programma’s is de uitvoerige kennis van de lokale regels. ‘Dit is het enige programma dat van deze drie landen alle douaneprocedures aanbiedt’, zegt Sam Jespers, de CCO van het Belgische bedrijf.

Data controleren

Dankzij die ingeprogrammeerde kennis kan het programma alle data controleren en waar nodig, correcties voorstellen. ‘Dat gaat zover als: hé, je moet nu 9,6% invoerkosten betalen, maar als je een oorsprongscertificaat hebt helemaal niets’, licht Jespers toe. ‘De ingebouwde Declarant Assist zorgt ervoor dat elke aangifte volledig, correct en zo gunstig mogelijk wordt ingevuld.’

Customs Streamliner kan eenvoudig worden aangesloten op de bestaande ERP en TMS softwaresystemen en acteert als schakel tussen de logistieke bedrijven en de douane- en belastingkantoren. ‘Eenmaal opgezet kan het systeem zelfstandig werken en wordt er alleen gestuurd op rode lichten. Dat zijn meldingen die aangeven wanneer data niet kloppen of beter kunnen worden ingevuld’, zegt Jespers. ‘Als er een correctie nodig is zal het programma aangeven welke opties er mogelijk zijn.’

Lokale regelgeving

Stream Software is in 1997 opgericht in België. In 2011 maakte het bedrijf zijn software ook in Nederland beschikbaar, volledig aangepast aan de lokale regelgeving. Sindsdien is het bedrijf hard gegroeid en heeft het de grote douanekantoren en 3- en 4PL providers in de portefeuille.

Reden daarvoor is de toegevoegde waarde die het bedrijf biedt. Jespers: ‘Doordat Customs Streamliner zelf over de nodige douanekennis beschikt hoeven alleen de verzendings-, item- en factuurgegevens nog te worden aangereikt. Dat zorgt ervoor dat klanten hun medewerkers veel efficiënter kunnen inzetten. Anno 2019 is het onnodig om mankracht te verspillen aan het overtypen van data.’

MKB

In april 2019 heeft Stream Software het Nederlandse bedrijf Unitas Software in Capelle aan de IJssel gekocht, dat zich focust op aangifte-ondersteuning voor Nederlandse midden- en kleinbedrijven. ‘Het doel van die overname is om onze software ook voor het Nederlandse MKB beschikbaar te maken’, legt accountmanager Léon van Litsenburg uit.

‘Onze huidige applicatie is specifiek ontworpen voor het beheer van grootschalige douaneprocessen van multinationals, maar in het MKB zijn de aangifteprocessen doorgaans minder complex. We werken daarom aan een gebruiksvriendelijke, specifiek op het MKB-gerichte oplossing die gemakkelijk via het web toegankelijk wordt. Die toepassing zal in 2020 de markt opkomen.’

Dit artikel is afkomstig uit de NT Oliebollen Special 2019. In deze bijlage bij Nieuwsblad Transport zijn diverse eindejaarsinterviews met partijen uit de logistieke sector gepubliceerd.