Iets minder omzetverlies Nederlandse export in juni

Corona Monitor

Het exporterende bedrijfsleven in Nederland heeft in juni iets minder omzetverlies geboekt dan op het hoogtepunt van de coronapandemie in april en mei.

Dat blijkt uit de nieuwe Corona Monitor van Evofenedex en kredietverzekeraar Atradius. Het omzetverlies van juni wordt door de monitorsamenstellers geraamd op 30%, vergeleken met een gezonde export in niet-corona-tijden. Het omzetverlies in april en mei was respectievelijk 39% en 35%. Het percentage bedrijven dat last zegt te hebben van de coronacrisis daalde van 67% in april/mei naar 63% in juni. ‘Niet significant, maar wel waarneembaar’, aldus Evofenedex en Atradius.

Financiële gevolgen

De bedrijven die last hebben van de crisis, voelen bijna allemaal (95% van hen) financiële gevolgen. Drie op de vijf ondernemingen waarvoor dit geldt, hebben inmiddels bij de overheid een steunaanvraag gedaan. Een meerderheid van de bedrijven heeft verder last van vraaguitval. En een derde van de bedrijven die te lijden hebben onder de crisis, maakt melding van langere levertijden.

De verstoring van het logistieke proces neemt langzamerhand wel af. Van alle bedrijven zei 63% in juni enige verbetering te zien, 13% zag zelfs ‘duidelijke’ beterschap.

7% van de ondernemingen profiteerde in juni juist van de coronapandemie. Net als in de voorgaande twee maanden waren de profiterende ondernemers vooral te vinden in de consumentenartikelenbranche en onder de logistieke dienstverleners. Die geluksvogels zagen hun omzet met gemiddeld 22% groeien. In sommige bedrijfstakken was echter geen enkel bedrijf te vinden dat voordeel haalde uit de crisis, zoals in de kleding en schoeisel, papier en hout, glas, aardewerk en cement, metaal en machines.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Iets minder omzetverlies Nederlandse export in juni | NT

Iets minder omzetverlies Nederlandse export in juni

Corona Monitor

Het exporterende bedrijfsleven in Nederland heeft in juni iets minder omzetverlies geboekt dan op het hoogtepunt van de coronapandemie in april en mei.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee voor 34,25 per maand en krijg toegang tot alle premium artikelen.

Bekijk de abonnementen