De economie van het eurogebied kan dit jaar met 11,5% krimpen als er een tweede coronagolf zou komen, denkt de Oeso. Dan zou de groei volgend jaar uitkomen op 3,5%.

Wereldwijd denkt de organisatie aan een economische krimp van 6%, met een herstel van 5,2% in 2021. De krimp kan dit jaar oplopen naar 7,6% als er een tweede golf van het coronavirus komt. Dan zou er volgend jaar een plus van 2,8% te zien moeten zijn, aldus de organisatie.

Voor de Verenigde Staten, ’s werelds grootste economie, wordt dit jaar een neergang met 7,3% voorspeld, en bij een tweede coronagolf kan dat een min van 8,5% worden. Voor volgend jaar wordt dan gerekend op groei met respectievelijk 4,1 en 1,9%.

Nederland

De Oeso voorspelt voor Nederland een krimp met 8% dit jaar, zonder tweede golf. Voor volgend jaar voorziet de organisatie dan een herstel met 6,6%. De Nederlandsche Bank (DNB) kwam maandag met een prognose voor een krimp in Nederland met 6,4%, gevolgd door een plus van 2,9% volgend jaar.

Oeso-econoom Laurence Boone stelt dat de dreiging van een tweede coronagolf zorgt voor aanhoudende onzekerheid en dat het nu geen tijd is om de wereldwijde handelsspanningen te laten oplopen. Volgens haar moeten overheden nu samenwerken bij het vinden van een medicijn tegen het virus.