Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat met voorlopige cijfers kwam, nam de exportwaarde van sierteeltproducten in maart met 22% af. De grootste klap in maart werd gevoeld in de snijbloemen. Hiervan daalde de totale exportwaarde in maart met 26%. Planten en boomkwekerijproducten leverden qua uitvoer 18% minder op. Bloembollen en andere sierteeltartikelen zagen de waarde met een kwart dalen.

De prestaties in maart staan in schril contrast met de eerste maanden van het jaar. In januari was volgens het CBS sprake van een stijging van de exportwaarde van 10%. In februari werden de coronaproblemen langzamerhand merkbaar. Toch steeg de exportwaarde nog met 3%.

Italië

De export naar Italië daalde met 61%. Dit CBS-cijfer komt overeen met het beeld dat de brancheorganisatie voor exporteurs van bloemen en planten (VGB) half april al schetste. De belangenvereniging merkte op dat door de coronacrisis de export naar Italië 70% lager uitviel.

Italië is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse sierteeltsector. Het land was vorig jaar de op vier na grootste bestemming voor bloemen, planten en andere sierteeltproducten. In totaal werd naar het Zuid-Europese land 400 miljoen euro aan artikelen verscheept.

Duitsland

Duitsland was met een totaalbedrag van 2,6 miljard euro in 2019 de onbetwiste nummer een. Het Verenigd Koninkrijk (1,1 miljard euro) en Frankrijk (1 miljard euro) volgden op gepaste afstand. België was de nummer vier in de lijst. Naar de zuiderburen werd voor 500 miljoen euro aan producten geëxporteerd.

De VGB meldde eerder dat door de crisis exporteurs in maart zo’n 198,5 miljoen euro aan uitvoerwaarde misliepen. Aangenomen dat de crisis tot en met halverwege juni duurt en dat exporteurs 65& minder omzet boeken in piekmaanden april en mei, zal dit bedrag oplopen tot bijna 1,3 miljard euro, aldus de branchevereniging.