De waarde van de gehele import uit China lag in maart 9% lager dan een jaar eerder, in februari was er een min van 10%. In de twee maanden samen is voor ruim 700 miljoen euro minder aan Chinese goederen ingevoerd.

Met name de import van computers, laptops en toebehoren als modems en routers liep terug. Ook in andere sectoren was er een neergang. Wel werd er voor meer geld aan zonnepanelen en halfgeleiderelementen ingevoerd.

Niet alleen de importwaarde uit China en Hongkong nam af. De volledige import lag in maart met 36,5 miljard euro 8% lager dan een jaar eerder. Die daling werd voor een groot deel veroorzaakt door de sterk gedaalde olieprijs.

Medische goederen

Waar wel een stijging te zien was, was bij de invoer van medische goederen. Nederland importeerde in het eerste kwartaal voor 8% meer aan dergelijke goederen dan een jaar eerder, blijkt ook uit cijfers van het CBS. Het gaat hierbij om alle goederen samen, dus niet alleen uit China.

Het betreft medische hulpmiddelen, apparatuur en beschermingmiddelen als mondkapjes die onder andere voor de bestrijding van het coronavirus worden ingezet. De totale waarde van deze invoer was 8,7 miljard euro.

Naar bedragen gemeten maakten medicijnen het grootste deel uit van de totale invoer aan medische goederen. Door hun relatief hoge prijs zijn zij goed voor 42% van de import. De invoer van hulpmiddelen als gaas of spuitjes steeg met 13% het sterkst.

Doorvoer

Nederland was vorig jaar de op vier na grootste importeur van medische goederen. Daarvan blijft doorgaans lang niet alles in Nederland, maar wordt een groot deel opnieuw geëxporteerd. In 2018 ging bijna twee derde van alle ingevoerde medische goederen weer naar het buitenland. Het is nog niet duidelijk hoe die verdeling nu is.