De financiële nood onder ondernemingen in tal van bedrijfstakken is groot. Daarom komen de banken nu in aanvulling op het omvangrijke pakket van het kabinet met gezamenlijke maatregelen die hun zakelijke klanten meer lucht geven.

Tot 2,5 miljoen euro

‘Het economische beeld voor ondernemers verslechtert zienderogen. Steeds meer keteneffecten worden zichtbaar en steeds meer ondernemers kloppen aan bij banken. De bankensector zet zich vanuit alle geledingen in om de economische gevolgen van de coronacrisis het hoofd te bieden en voelt de verantwoordelijkheid alles uit de kast te halen voor haar klanten. Banken kunnen dit doen omdat zij de afgelopen jaren gezonde buffers hebben opgebouwd en hier van de Europese Centrale Bank en De Nederlandsche Bank de ruimte voor krijgen’, licht de NVB toe in een verklaring.

De gezamenlijke aanpak van banken biedt ruimte voor zakelijke klanten in alle sectoren met een financiering tot 2,5 miljoen euro. Voor de groep met een hogere verplichting zullen banken de verdere ontwikkelingen scherp volgen.

Dat kan leiden tot extra stappen in overleg met het kabinet en de toezichthouders. Het gaat hierbij om een minimumregeling waarop banken aanvullend maatwerk kunnen leveren voor zakelijke klanten.

Banken hebben deze maatregelen donderdagochtend gepresenteerd aan minister Wopke Hoekstra van Financiën en staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat.

Ondernemers enthousiast

Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland zijn enthousiast over de gezamenlijke maatregel van de banken. Hans de Boer, voorzitter VNO-NCW reageert: ‘Prachtig om te zien hoe de overheid en vooral de banken dit mogelijk maken. Dit geeft ondernemers extra lucht in deze zware tijden en dit zijn de perfecte aanvullingen op het pakket van de overheid. Mooi om te zien hoe we met elkaar eendrachtig en daadkrachtig het coronaspook gaan verslaan.’

Jacco Vonhof, voorzitter MKB-Nederland voegt eraan toe: ‘Dit is een hele goede steun in de rug voor veel mkb’ers die de banken hier geven. Chapeau! Hopelijk lukt het ook als het gaat om grotere kredieten waar dat nodig is. Maar een dikke pluim voor de banken en de toezichthouders die dit zo snel regelen.’

Consumenten

Banken zetten alles op alles om ook hun particuliere klanten zo goed mogelijk door deze moeilijke tijd heen te helpen. Consumenten die door wegvallende inkomsten tijdelijk minder financiële ruimte hebben om de hypotheeklasten te betalen, wordt aangeraden contact op te nemen met hun bank. Banken bieden daarbij maatwerk zodat voor elke klantsituatie de best passende oplossing wordt geboden.