Hoewel de verlaging van de heffingen geen direct verband houdt met de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten, doet het de verbeterende verstandhoudingen tussen de twee grootmachten geen kwaad. Met de stap onderstreept China dat het serieus werk maakt van het openen van zijn economie voor buitenlandse bedrijven.

Ook andere motieven

Daarnaast heeft China andere motieven. De afzwakkende groei in het Aziatische land kan mogelijk aangezwengeld worden als de prijzen dalen. Bovendien heeft het te kampen met de gevolgen van de Afrikaanse varkenspest, waardoor een tekort aan varkensvlees dreigt.

China is al sinds 2017 bezig met het verlagen van de importheffingen. Met name consumentengoederen als wijn, babyproducten, whisky, vis en schelpdieren worden daardoor goedkoper. Ook enkele geneesmiddelen, smartphone-onderdelen en artikelen voor de chipindustrie staan op de lijst.